Sute de miliarde de euro pentru tehnologia viitorului: cum trebuie să se pregătească Europa pentru 5G

de: Ciprian Ioana
29 03. 2021

5G e considerată tehnologia viitorului, dar dacă vrei cu adevărat să ai o rețea competitivă trebuie să investești masiv. Iar Europa știe asta.

5G va defini modul în care vom interacționa în următorii ani și modul în care folosim internetul ca parte din viața noastră. Noua tehnologie va fi esențială în cele mai multe domenii-cheie – de la industria auto pâna la cea financiară. Doar că pentru a crea un mediu competitiv, Europa trebuie să investească masiv.

Nota de plată s-ar putea duce la 300 de miliarde de euro. Și totul trebuie făcut într-un timp foarte scurt.

Cum se pregătește Europa pentru 5G

Cele 27 de state membre trebuie să investească nu mai puțin de 300 de miliarde de euro în infrastructura sa de telecomunicații până în 2025. E nota de plată pentru a avea un mediu competitiv și o rețea ultrarapidă.

Un raport al firmei de consultanță BCG arată că doar în acest fel se poate sprijini creșterea economiei și se poate profita de potențialul tehnologiei.

Principalele piedici UE se bazează pe tehnologia 5G pentru a depăși recesiunea provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) și pentru a deține un rol important în dispozitivele conectate la internet. Dar operatorii de telecomunicații din UE sunt reticenți în a investi în rețelele 5G, din cauza cheltuielilor masive necesare.

Banii nu vin de nicăieri și nici măcar nu vin atât de repede. E motivul pentru care e nevoie de strategii clare.

„150 de miliarde de euro încă sunt necesari pentru a obține un scenariu complet 5G în Europa, și încă 150 de miliarde de euro sunt necesari pentru a finaliza modernizarea infrastructurii fixe”, se arată în raport.

Guvernele trebuie să pună umărul

Raportul menționat propune măsuri pe care le-ar putea implementa guvernele și autoritățile de reglementare pentru a susține industria telecomunicațiilor.

„Un astfel de pas ar fi un nou model de proprietate, care să implice împărțirea infrastructurii în mod voluntar, ceea ce ar permite o dezvoltare mai rapidă, reducerea impactului asupra mediului și sporirea transferului de cunoștințe în rândul partenerilor”, apreciază BCG.

În tot acest context, e nevoie de o colaborare strânsă cu operatorii telecom.

Atenuarea reglementărilor pentru a permite furnizorilor de telecomunicații să coopereze și să investească împreună, posibilitatea ca operatorii să monetizeze traficul de date de pe rețelele lor, pentru a-i prinde din urmă pe rivalii Google, Facebook, Microsoft și alți giganți tehnologii, sunt de asemenea printre sugestiile din raportul firmei de consultanță.

Luna aceasta, Comisia Europeană a anunțat unele măsuri pentru a asigura o transformare digitală reușită a Europei până în 2030, an în care toate gospodăriile din UE ar trebui să aibă conectivitate de ordinul gigabiților, iar toate zonele populate ar trebui să fie acoperite de tehnologia 5G.